Letní Mistrovství České Republiky Dospělých a Dorostu 2017

Letní Mistrovství České Republiky Dospělých a Dorostu 2017

Plavci vezou deset medailí z mistrovství republiky

Pražský plavecký areál v Podolí ožil závoděním. Od čtvrtka do neděle hostil největší plaveckou akci v České republice. A sice Letní mistrovství České republiky dorostu a dospělých. Kromě reprezentantů, připravujících se na nadcházející mistrovství světa, toto mistrovství pro všechny znamenalo vrchol sezony a tím pádem nejdůležitější závody v roce. Do každé z kompletního programu disciplín se nominoval jen určitý počet mladších a starších dorostenců a dospělých na základě nejlepších zaplavaných časů v tomto roce. Tato plavecká špička mezi sebou poté v 8 závodních půldnech soupeřila o tituly mistrů a mistryň republiky pro rok 2017. Aby se závody více přiblížili světovým akcím a zároveň se mohlo soutěžit ve třech různých kategoriích byl pro letošek poprvé použit nový systém soutěže, který zahrnoval rozplavby, semifinále a finále. Pořadatelé tak pro plavce připravili velice náročné čtyřdenní klání, na kterém bohužel nejvíce utrpěla kvalita finálových časů. K vidění ovšem byly také velice kvalitní výkony, splněné limity na juniorské mistrovství světa, světovou univerziádu i dva české rekordy.

Výbornými výsledky se také může pochlubit plavecký klub TJ Znojmo. Znojemští plavci se více než šedesátkrát postavili do ranních rozplaveb a absolvovali dvanáct štafetových závodů. Čtrnáctičlenná výprava nakonec vybojovala dvacet semifinálových a finálových účastí a 10 cenných kovů. Všechny medaile byly dorostenecké a o všechny se postarali chlapci. Adam Hlobeň absolvoval ze znojemských zástupců jednoznačně nejnáročnější program, když se představil v osmi různých individuálních disciplínách, z nichž některé plaval i třikrát. Vedl si ovšem velice statečně a stal se dvakrát mistrem republiky dorostu na tratích 400 a 1500 volný způsob. K tomu ještě přidal tři stříbra (200motýlek, 800volný způsob, 400 polohový závod) a jeden bronz (200 volný způsob). Celkově si tak z Prahy přivezl 6 cenných kovů.  Druhým medailistou se minulý víkend stal Miroslav Navrkal. Ten v kategorii starších dorostenců získal dva bronzy na 1500 a 400 volný způsob a jeden titul mistra republiky na 800 volný způsob. Poslední znojemskou medaili získalo dorostenecké kvarteto na 4×200 volný způsob ve složení Navrkal, Svoboda, Hlobeň, Štulík. Chlapci bojovali do poslední chvíle o příčku nejvyšší, nakonec z toho byla bronzová medaile. Mezi seniory v kategorii open na stupně vítězů bohužel nikdo nedosáhl. Nejvíce se ale dařilo znakařům Marku Polachovi a Ondřeji Čermákovi, kteří obsadili pátá místa na 200, resp. 50 metrů znak. Šesté místo potom zaznamenal Jakub Březina na 50 prsa a Tereza Polachová na 800 volný způsob.

Největší hvězdou mistrovství nebyl ovšem nikdo ze závodníků, ale bývalý americký plavec Aaron Peirsol. Několikanásobný olympijský vítěz, mistr světa a světový rekordman na znakových tratích zavítal do Podolí, kde přihlížel odpolednímu finálovému programu. Poté dekoroval vítěze a odpoledne zakončil přednáškou pro zájemce z řad trenérů a závodníků, kde ochotně odpovídal na všechny dotazy. Plavce přišel navštívit také jeden český olympijský vítěz. David Svoboda, moderní pětibojař, také dekoroval nejlepší plavce a se zájmem se zúčastnil semináře s americkým plavcem.

Znojemští plavci tak výborně ukončili podařenou sezonu. Teď je čeká několik týdnů zaslouženého odpočinku a od poloviny srpna se začnou na koupališti Louka připravovat na zimní sezonu.


Comments are closed.